Τα τελευταία 15 χρόνια τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και ειδικότερα το Ντουμπάι έχουν αναδειχθεί σε νέο οικονομικό κέντρο με γνώμονα τις διεθνείς επιχειρήσεις. Τα ΗΑΕ έχουν σχεδιάσει πολλούς τύπους τοπικών εταιρειών για να διευκολύνουν τις διαφορετικές ανάγκες των επενδυτών και των διεθνών εταιρειών που είτε θέλουν να συναλλάσσονται εντός των ΗΑΕ είτε θέλουν να επωφεληθούν από το τραπεζικό απόρρητο και να χρησιμοποιήσουν τις εταιρείες των ΗΑΕ για λύσεις φορολογικού σχεδιασμού.
Πιο κάτω είναι οι πιο κοινοί τύποι οντοτήτων που χρησιμοποιούνται για σκοπούς διεθνούς φορολογικού σχεδιασμού
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι πολύ δραστήρια με όραμά τους να γίνουν ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό κέντρο. Αυτό είναι εμφανές από το εκτεταμένο δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας που περιλαμβάνει περισσότερες από 60 χώρες, μεταξύ των οποίων:
Επιπλέον, τα ΗΑΕ έχουν υπογράψει ισχυρές φορολογικές συμφωνίες με τις παρακάτω χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούνται επίσης κατά τη διάρκεια των συμβουλών μας για τον φορολογικό σχεδιασμό.
A. Τοπική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (LLC)
Κατάλληλη για συναλλαγές εντός ΗΑΕ και GCC
Αυτός ο τύπος εταιρείας έχει σχεδιαστεί για το απεριόριστο εμπόριο εντός των ΗΑΕ ή του GCC (" Gulf Cooperation Council" states), συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων ζωνών, εντελώς απαλλαγμένο από εισαγωγικούς δασμούς (5% για τους άλλους τύπους εταιρειών των ΗΑΕ) και χωρίς περιορισμούς στην απόκτηση ή ενοικίαση ακινήτων ή βίζες για το προσωπικό. Ωστόσο, απαιτείται τοπικός εταίρος, ο οποίος πρέπει να είναι υπήκοος των ΗΑΕ ή του GCC και να κατέχει τουλάχιστον το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Πλεονεκτήματα
Μειονεκτήματα
B. Οντότητες ελεύθερης ζώνης
Κατάλληλο για συναλλαγές εκτός ΗΑΕ & GCC ή στις ελεύθερες ζώνες
Το Ντουμπάι έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 40 περιοχές ελεύθερων ζωνών και βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας ακόμη περισσότερων. Οι Ελεύθερες Ζώνες είναι κυριολεκτικά γεωγραφικές περιοχές που παρέχουν ειδική άδεια για το εμπόριο/τη λειτουργία σε συγκεκριμένους κλάδους/επιχειρηματικές δραστηριότητες. Με άλλα λόγια, κάθε Ελεύθερη Ζώνη αδειοδοτεί διαφορετικές δραστηριότητες, επομένως οι νέες εταιρείες που ιδρύονται θα δημιουργηθούν στην Ελεύθερη Ζώνη που εκδίδει άδεια στον τομέα που θα έρθουν σε επαφή με το εμπόριο.
Παράδειγμα
Εάν ένας επενδυτής ή μια εταιρεία από το εξωτερικό θέλει να ιδρύσει μια εταιρεία στο Ντουμπάι που εκτελεί εμπόριο και προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης, τότε η εταιρεία πρέπει να ιδρυθεί στην πόλη υγειονομικής περίθαλψης του Ντουμπάι (DHCC), η οποία καλύπτει και αδειοδοτεί τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, της ιατρικής εκπαίδευσης και έρευνας, των φαρμακευτικών προϊόντων και του ιατρικού εξοπλισμού.
Τύποι εταιρειών που χρησιμοποιούνται στις ελεύθερες ζώνες
Υπάρχουν δύο τύποι εταιρειών που χρησιμοποιούνται στις ελεύθερες ζώνες, η μοναδική εγκατάσταση (FZE) με έναν μέτοχο και η εταιρεία ελεύθερης ζώνης (FZC) που πρέπει να έχει περισσότερους από έναν μετόχους.
Χαρακτηριστικά των εταιρειών ελεύθερης ζώνης:
Κατανομή κύριων κλάδων της ελεύθερης ζώνης για την αδειοδότηση:
C. Διεθνείς επιχειρηματικές εταιρείες
Κατάλληλες για σκοπούς φορολογικού σχεδιασμού (εμπόριο εκτός ΗΑΕ & GCC)
Οι Intentional Business Companies είναι εταιρείες που χρησιμοποιούνται από επενδυτές κυρίως για σκοπούς φορολογικού σχεδιασμού και χωρίς πρόθεση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός των ΗΑΕ. Συνήθως οι IBC χρησιμοποιούνται για τη διακράτηση επενδύσεων, εμπορικές δραστηριότητες εκτός ΗΑΕ και σε ορισμένες περιπτώσεις για τη διακράτηση ακινήτων στα ΗΑΕ. Καθώς οι εταιρείες αυτές έχουν σχεδιαστεί ως μέσα φορολογικού σχεδιασμού, δεν μπορούν να νοικιάσουν ή να αποκτήσουν χώρους γραφείων ή ακίνητα ούτε να προσλάβουν προσωπικό, καθώς δεν επιτρέπεται η έκδοση βίζας.
Μειονεκτήματα IBC
Χαρακτηριστικά
D. Υποκατάστημα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Γραφείο Αντιπροσωπείας
Τόσο το υποκατάστημα όσο και το γραφείο αντιπροσωπείας έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα όπως εξηγείται παρακάτω: