Έξι σχέδια επιδοτούμενης απασχόλησης από το Υπουργείο Εργασίας

• Κίνητρα σε εργοδότες και συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα για εργοδότηση ανέργων δικαιούχων ΕΕΕ,

 

• Κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση δικαιούχων του ΕΕΕ σε συγκεκριμένους κλάδους και επαγγέλματα για ένταξη και επανένταξη στην αγορά εργασίας, και

 

• Κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων προς διευκόλυνση της επανένταξης ή της ένταξης στην αγορά εργασίας μέσω τοποθέτησης σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Αναλυτικότερα, τα Σχέδια που έχουν ως στόχο την ενεργοποίηση ικανών προς εργασία δικαιούχων ΕΕΕ και τα οποία βρίσκονται στη φάση υλοποίησης τους από το Υπουργείο, είναι:

 

• Σχέδιο παροχής κινήτρων για την πρόσληψη δικαιούχων ΕΕΕ σε συνδυασμό με τρίμηνη κατάρτιση, βάσει του οποίου το κράτος επιδοτεί κατά 100% την περίοδο τρίμηνης κατάρτισης σε εργοδότη, με προϋπόθεση την πρόσληψη για τουλάχιστον 12 μήνες με επιδότηση 60% του μισθολογικού κόστους για τον εργοδότη.

 

• Σχέδιο κατάρτισης δικαιούχων ΕΕΕ στη Ξενοδοχειακή / Επισιτιστική βιομηχανία, βάσει του οποίου δικαιούχοι ΕΕΕ καταρτίζονται με δαπάνες του κράτους σε επαγγέλματα εν σχέση με την τουριστική βιομηχανία, λαμβάνοντας ταυτόχρονα και σχετικό επίδομα κατάρτισης. Σημειώνεται ότι με την έναρξη της τουριστικής περιόδου 2017, τα πρόσωπα αυτά θα προσληφθούν στην τουριστική βιομηχανία.

 

• Σχέδιο κατάρτισης δικαιούχων ΕΕΕ στον τομέα του λιανικού εμπορίου, βάσει του οποίου δικαιούχοι ΕΕΕ καταρτίζονται με δαπάνες του κράτους στον τομέα των πωλήσεων με τελικό αποτέλεσμα την πιστοποίηση ικανότητας και των επαγγελματικών προσόντων βάσει του σχετικού προτύπου επαγγελματικών προσόντων και εργοδότηση στον τομέα των πωλήσεων.

 

• Σχέδιο επιμόρφωσης ανέργων για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας προς δικαιούχους φροντίδας στο πλαίσιο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, βάσει του οποίου δικαιούχοι ΕΕΕ καταρτίζονται ως παροχείς υπηρεσιών φροντίδας, ώστε να εργοδοτηθούν από πρόσωπα, των οποίων οι ανάγκες για υπηρεσίες φροντίδας επιδοτούνται από το κράτος στο πλαίσιο παροχής ΕΕΕ.

 

• Έργο επιδότησης ιδιωτικών γραφείων εξευρέσεως εργασίας για προώθηση της απασχόλησης, βάσει του οποίου δικαιούχοι ΕΕΕ παραπέμπονται στοχευμένα σε ιδιωτικά γραφεία εξευρέσεως εργασίας, τα οποία αναλαμβάνουν την τοποθέτησή τους σε θέσεις εργασίας, με επιδότηση που εξαρτάται από το εάν η τοποθέτηση σε εργασία διατηρηθεί για πέραν των 6 ή 12 μηνών.

 

• Σχέδιο τοποθέτησης δικαιούχων ΕΕΕ σε οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Υπηρεσίες του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα για σκοπούς κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων, σύμφωνα με το οποίο οι ικανοί προς εργασία δικαιούχοι ΕΕΕ που δεν τοποθετήθηκαν σε εργασία ή κατάρτιση βάσει των άλλων Σχεδίων, θα τοποθετούνται στους ανωτέρω οργανισμούς για απόκτηση δεξιοτήτων και κατάρτιση με στόχο την βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

 

More information:

 

http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/mlsi.nsf/index_gr/index_gr?OpenDocument

 

http://www.inbusinessnews.com/inbusiness/news/financials/cyprus/eksi-sxedia-epidotoymenhs-apasxolhshs-apo-to-ypoyrgeio-ergasias